Voertuigen

Het type ambulancevoertuig dat ingezet wordt hangt af van de urgentie en de omstandigheden. Voor de meeste spoedzorg zetten wij de spoedambulance in, maar in sommige gevallen is de ambulancehelikopter sneller of wordt er eerst een Rapid Responder naar de patiënt gestuurd. Wist je trouwens dat je aan de nummering van de ambulance kunt zien uit welke regio de ambulance komt? Fryslân is regio 02. Verder zie je op de zijkant altijd het logo staan. Alle voertuigen van RAV Fryslân hebben behalve het logo van de RAV ook nog het logo van de eigen ambulancedienst. Dus; UMCG Ambulancezorg of Kijlstra Ambulancezorg. Zo kun je altijd zien bij welke organisatie de ambulancebemanning in dienst is.

Spoedambulance
De spoedambulance wordt ook wel ALS-ambulance genoemd. ALS staat voor Advance Life Support. Bij spoed rijdt deze ambulance met zwaailichten en sirene. De spoedambulance wordt bemand door een ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur en beschikt over alle noodzakelijke materialen en apparatuur om spoedeisende hulp te verlenen.

Zorgambulance
De zorgambulance wordt ingezet voor planbare ambulancezorg. Er wordt alleen laag- en middencomplexe patiëntenzorg verleend. De uitrusting is daarom minder uitgebreid dan de uitrusting van de spoedambulance. Op de zorgambulance werken een zorgambulanceverpleegkundige en een zorgambulancechauffeur.

Rapid Responder
In de Rapid Responder zit alleen een ambulanceverpleegkundige. Deze wordt ingezet om medische problemen ter plaatse op te lossen. Als de patiënt wel vervoerd moet worden, wordt er een ambulance opgeroepen. Het gebeurt ook wel dat de Rapid Responder wordt ingezet om de ambulancebemanning te assisteren.

Rapid Responder GGZ
Voor het vervoer van personen met onbegrepen gedrag wordt de Rapid Responder GGZ ingezet. Dit is een onopvallende personenbus, met aan boord een chauffeur van Kijlstra personenvervoer en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van de GGZ Fryslân.

Ambulancemotor
De ambulancemotor kan in een drukke stad of bij een evenement sneller ter plaatse zijn. De ambulanceverpleegkundige op de motor beschikt over apparatuur en middelen om voor aankomst van de reguliere ambulance zelfstandig aan de slag te gaan.

Ambulancehelikopter
Voor de acute zorg vanaf de Waddeneilanden is er een ambulancehelikopter beschikbaar. Het gaat om een helikopter van het type Airbus H145. De medische apparatuur in de helikopter is vergelijkbaar met de medische apparatuur in een ambulance. De crew van de ambulancehelikopter bestaat uit een piloot, een Hems Crew Member en een ambulanceverpleegkundige.

Ambulanceboot
Met een ambulanceboot kan acute zorg geboden worden op de Friese meren. De boot is voorzien van een 200 pk Honda-motor en heeft een topsnelheid van zestig kilometer per uur.

Ambulance biketeam
Het ambulance biketeam gaat op de fiets naar patiënten. Het team wordt vooral ingezet bij grote evenementen, zoals de Sneekweek en het Oerol festival.

Ambulance sneeuwscooter
De sneeuwscooter is vooral van grote meerwaarde als de Friese meren bevroren zijn en er vele schaatsers en ijszeilers actief zijn.