"Geen dag is hetzelfde."

Zorgambulance-medewerker Elisabeth Jongeling over haar functie.

 

“Met de komst van de Zorgambulance was er in Friesland behoefte aan een nieuw soort medewerker: geen ambulancechauffeur of verpleegkundige, maar een medewerker die bij het begeleiden van de patiënt het verzorgingsaspect meer benadrukt. Ik zag de vacature in de krant staan en heb meteen geschreven. Achteraf hoorde ik er drie medewerkers gezocht werden en dat er maar liefst 120 reacties waren. Als ik daaraan terugdenk, voelt het extra goed dat ik de stap naar de ambulancezorg heb gezet en de mogelijkheid krijg om hier mijn ervaring in te brengen. Hiervoor werkte ik ook al jarenlang in de zorg. De organisatie fuseerde, waarna ik het gevoel kreeg dat het meedenken binnen de instelling steeds minder op prijs werd gesteld.
 

Elisabeth Jongeling


Met mijn opleiding ‘Verzorgende Individuele Gezondheidzorg’ en mijn ervaring in de zorg, voel ik me op de Zorgambulance als een vis in het water. Geen dag is hetzelfde, ondanks het feit dat het om planbaar vervoer gaat. De ene dag is het rustiger dan de andere, maar soms zitten er dagen tussen dan ben je gelijk om 8 uur ’s morgens weg en kom je pas om half zes ’s middags weer op de post.

Comfort en gemak: daar draait het om
Ik werd direct ook opgeleid als chauffeur. Je leert om comfortabel te rijden met patiënten. Comfort en gemak: daar draait het bij ons allemaal om. Dat wordt door de patiënten gewaardeerd. En dat terwijl ze ziek zijn, soms ongeneeslijk ziek.

Als medewerkers op de Zorgambulance zijn we binnen de ambulancedienst relatief nieuw. We doen andere werkzaamheden dan de collega’s op de andere ambulances, waar verpleegkundige zorg nodig is en je wordt opgeroepen voor spoedritten. Ondanks het feit dat de werkzaamheden anders zijn, passen we goed binnen de club.”