"De verantwoordelijkheid is groot.
Je moet er wel staan."

Ambulanceverpleegkundige Ypie Kuiper aan het woord.

 

“Eigenlijk was het altijd al een droom van mij om op de ambulance te werken. Ik vind dat ik na een aantal jaren ervaring opgedaan te hebben, voldoende bagage heb om het werk goed te kunnen doen. Je hebt natuurlijk wel veel verantwoordelijkheid. Want hoe je het ook bekijkt: op cruciale momenten moet je er als verpleegkundige wel staan.

Ik werkte hiervoor bij het UMCG in Groningen, acht jaar op de Intensive Care en een tijdje op de Neuro-afdeling. Al tijdens de eerste spoedritten kwam ik tot de conclusie dat hulpverlening in een acute fase echt iets heel anders is dan zorg bieden aan het ziekenhuisbed. Wat ik aantrekkelijk vind aan het werk is toch die verantwoordelijkheid en het kunnen bieden van hulp op momenten dat het nodig is. Daarnaast vind ik het heerlijk om de hele tijd daglicht om me heen de hebben.
 

Ypie Kuiper


Elke dag een andere chauffeur
Elke dag werk ik samen met een andere chauffeur. Het is voor mij geen must om elkaar door en door te kennen. Je gaat er vanuit dat hij of zij ook weet wat er moet gebeuren tijdens een spoedrit. En dat is ook zo, is mijn eigen ervaring. Volgens mij zijn we allemaal professionals met een hart voor zorg.

Vooraf had ik een andere voorstelling van de dagen. Ik dacht dat je constant van het een naar het ander zou rijden. Die veronderstelling kwam ook omdat ikzelf van acuut en actie houd. In de praktijk is het iets anders. Het voordeel daarvan is dat je op rustiger momenten aandacht kunt besteden aan protocollen en je opleiding.”