Ambulanceboot

In onze provincie varen twee ambulanceboten. De ene ambulanceboot heeft Sneek als vaste ligplaats. De andere ligt in Heeg. Vanuit de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten kunnen de boten bij spoedgevallen worden opgeroepen. Dus gaat het niet alleen meer om inzet tijdens evenementen, wat voorheen wel het geval was. De topsnelheid is zestig kilometer per uur.

De ambulanceboten worden bemand door speciaal opgeleide (vrijwillige) schippers. Hierbij gaat het om medewerkers van het Antonius Ziekenhuis en watersport gerelateerde bedrijven uit Sneek. Verder wordt de boot bemand door een ambulanceteam van Ambulancezorg Fryslân.

De nieuwste, tweede boot is een zogenoemde RIB, rating B (Rigid Inflatable Boat). Het gaat om een boot met een harde romp en een met lucht gevulde tube eromheen. Die tube zorgt er voor dat de energie van de golven wordt opgevangen én dat het drijfvermogen stabiel blijft. Vandaar dat dit type boot uitermate geschikt is voor vervoer van hulpbehoevenden. ‘Rating B’ geeft aan dat hij geschikt is voor zeereizen met windkracht 8 en een golfhoogte tot 4 meter. De boot is voorzien van een Honda-motor van 200 pk. Dus prima inzetbaar voor de Friese meren.