Meldkamer Noord-Nederland
ambulancezorg

De verantwoordelijkheid over ambulancezorg in Friesland gaat verder dan het aansturen van ambulancediensten. RAV Fryslân is ook mede verantwoordelijk voor de 'witte' kolom in de Meldkamer Noord-Nederland. De RAV-en van Friesland, Groningen en Drenthe werken binnen de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland in Drachten nauw met elkaar samen waar het gaat om het alarmeren en aansturen van ambulances.

Bij de Meldkamer komen alle telefoontjes binnen van mensen die zorgvragen hebben. Dit zijn dus telefoontjes via 112, maar ook van huisartsen, ziekenhuizen en verpleeghuizen. Eigenlijk iedereen die ambulancevervoer nodig heeft. Wanneer 112 gebeld wordt, is de eerste vraag: “wie wilt u spreken? Politie, brandweer, ambulance?” U wordt dan direct doorgeschakeld naar de Meldkamer van de ambulancezorg.

De centralist probeert met enkele gerichte vragen zo snel mogelijk een beeld te krijgen van de situatie of de toestand van de patiënt. Terwijl de centralist de beller nog aan de lijn heeft, wordt er door een collega centralist een ambulance gealarmeerd en op pad gestuurd. De eerste centralist geeft de beller instructies om de toestand van de patiënt te verbeteren in afwachting van de komst van de ambulance.

Wanneer met een vast telefoontoestel wordt gebeld, kan de centralist in de Meldkamer Ambulancezorg direct zien vanaf welk adres het telefoontje komt. Dat is nodig om snel de ambulance naar het juiste adres te kunnen sturen. Wie 112 belt met een mobiele telefoon krijgt altijd eerst de landelijke alarmcentrale in Driebergen aan de lijn. Die vraagt waar u bent, en in welke provincie. Is dat in Fryslân, dan verbindt hij u direct door met de juiste disicpline op de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten.