Ambulancezorg met inzet
van diverse vervoersmiddelen

Binnen Fryslân wordt er door de ambulancediensten gebruik gemaakt van diverse vervoersmiddelen. Elke type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen.
Welk middel wordt ingeschakeld is afhankelijk van de soort inzet.

 

ALS - 2015.jpg 

 

Advance Life Support Ambulance (ALS Ambulance)

De ALS-ambulance is de meest bekende. Hij wordt vooral gebruikt tijdens medisch spoedvervoer: bij ongevallen en patiënten met hartklachten. Daarnaast wordt deze ambulance ingezet voor vooraf geplande ambulanceritten waar (mogelijk) medische handelingen vereist zijn.

>> Lees verder

 

Ambu PLUS

 

 

Ambulance+

De Ambulance+ is een goed voorbeeld van innovatie in de zorg. Dit type ambulance is geschikt voor het vervoer van niet-doorsnee patiënten. Bijvoorbeeld hele zware patiënten of kinderen met een spreidbroek.

>> Lees verder 

Rapid Responder - vierkant

 

 

Rapid Responder (Solo-ambulance)

De Rapid Responder (ook wel Solo-ambulance genoemd) is een personenauto met medische apparatuur en een extra geschoolde ambulanceverpleegkundige aan het stuur. Er kunnen geen patienten met deze auto worden vervoerd.

>> Lees verder

 

Zorgambulance 2015

 

 

Zorgambulance

Bij de Zorgambulance gaat om een comfortabel voertuig, dat ingezet wordt voor patiënten die voor onderzoek of opname naar het ziekenhuis moeten, zonder dat er sprake is van spoed. Comfort en persoonlijke, verzorgende begeleiding zijn twee belangrijke onderdelen van deze nieuwe vorm van ambulancezorg.

>> Lees verder

 

ambulancemotor ingezoomd

 

 

Ambulancemotor

De ambulancemotor beschikt over apparatuur en middelen om voor aankomst van de reguliere ambulance zelfstandig aan de slag te gaan. Zo beschikt de motor over een AED monitor (hartmonitor), een bloeddrukmeter, een medicijnenkoffer en beademingsmiddelen. De motoren kunnen veel sneller ter plaatse zijn, zeker als er een file staat, in een drukke stad of bij een evenement.

 

ambulancehelikopter in Leeuwarden 1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ambulancehelikopter

De ambulancehelikopter is operationeel sinds 16 november 2016 en daarmee de eerste van Nederland. Hij wordt ingezet voor het patiëntenvervoer vanaf de friese Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land.

>> Lees verder

 

 

Ambuboot - light

 

 

Ambulanceboot

Het grote voordeel van de ambulanceboten is dat de hulpverleners midden op het water eerder ter plekke kunnen zijn en daardoor eerder hulp kunnen verlenen.  Op de twee boten is dezelfde apparatuur aanwezig als in een ‘gewone’ ambulance. Denk aan een hartmonitor, een defibrillator en een brancard.

>> Lees verder
 

Ambulance biketeam

 

 

Ambulance biketeam

Het Ambulance biketeam is een een medisch team op de fiets dat vooral wordt ingezet bij grote evenementen. Dat kan zijn op de vaste wal, maar ook op de Friese Waddeneilanden. Denk hierbij aan het Oerol-festival of de Sneekweek. De bikteams werken effectief. Daarnaast dragen zij tijdens evementen bij aan het gevoel van veiligheid onder de bezoekers.

 

Ambulance regulier 

Wensambulance 

Dit is een bestaande ambulance uit het wagenpark die wordt gebruikt voor een speciaal doeleinde: het mogelijk maken van een laatste wens. Mensen hebben in de eindfase van hun leven soms 'relatief' kleine wensen die door hun lichamelijke beperkingen helaas moeilijk uitvoerbaar zijn. Met de wensambulance is dit dan wel mogelijk. In Noord-Nederland zijn er meerdere van deze initiatieven waaronder het wensvervoer van Kijlstra Ambulancegroep Fryslân en die van de Stichting Ambiance, waar Ambulancezorg Fryslân mee samenwerkt.

 

ambulance-sneeuwscooter 

Ambulance-sneeuwscooter

Van grote waarde als de Friese meren dicht liggen met ijs. De sneeuwscooter is in de afgelopen jaren meerdere malen ingezet tijdens grote toertochten, onder andere die op het Sneekermeer.