Ambulancehelikopter officieel geintroduceerd

RAV Fryslân heeft haar ambulance helikoptervoorziening operationeel. Sinds woensdag 16 november 2016, 08.00 uur is zij verantwoordelijk voor het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar het vaste land. RAV Fryslân nam de taken en verantwoordelijkheden over van de Kustwacht, en werkt hiervoor nauw samen met ANWB Medical Air Assistance.

De helikopter is in Nederland de eerste in zijn soort. De inrichting is vergelijkbaar met die van een reguliere rijdende ambulance. Hierdoor kan ook in de lucht optimale ambulancezorg verleend worden. Het gaat om een helikopter van het type Airbus H145. Om er voor te zorgen dat de ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden via de lucht altijd gewaarborgd is, is er een tweede Airbus H145 beschikbaar, die gebruikt wordt als back up.

In de weken voor de start zijn er met beide helikopters de nodige opleidings- en trainingsvluchten gemaakt. De piloten van ANWB Medical Air Assistance konden hierdoor het gebied optimaal verkennen. Tegelijkertijd zijn de verpleegkundigen en de navigators van RAV Fryslân in staat geweest om hun training verder voort te zetten. De ambulancehelikopters deden tijdens de trainingsvluchten zowel de Waddeneilanden aan als de ziekenhuizen in Noord-Nederland die over een helidek beschikken.

Uitvalsbasis is vliegbasis Leeuwarden. Daar is RAV Fryslân/ ANWB Medical Air Assistance gehuisvest in Hangaar 18, de voormalige thuishaven van het 303 Search And Rescue squadron. De ambulancehelikopter is vanaf het moment dat er een oproep binnenkomt binnen 6 minuten vertrokken vanaf de vliegbasis.

Heli op dek MCL


De nieuwe ambulancehelikopter -met serienummer 20063- is in Duitsland aangeschaft en heeft de Nederlandse registratie PH-OOP gekregen. Het is de eerste H145 op een Nederlandse registratie. In november werd allereerst gestart met dagvliegen. Vanaf februari 2017 neemt RAV Fryslân ook de nachtvluchten voor haar rekening.  

Naar verwachting gaat het jaarlijks om zo’n 300 vluchten. Bij de aanbesteding is zorgvuldig gekeken naar het geluidsniveau van de te selecteren helikopter. Dit om zoveel mogelijk rekening te houden met eilandbewoners en omwonenden van de vliegbasis en de ziekenhuizen. Het type H145 is één  van de geluidarmste helikopters in zijn soort.

Officiële introductie
De ambulancehelikopter werd maandag 28 november jl. officieel geïntroduceerd. Dit gebeurde tijdens een compact middagprogramma op vliegbasis Leeuwarden onder de belangstelling van zo'n 140 gasten. Het ging om vertegenwoordigers van de partijen die er voor gezorgd hebben dat deze helikoptervoorziening er kwam. Hieronder de Veiligheidsregio Fryslân, de Burgemeesters van de Waddeneilanden, de Friesland Zorgverzekeraar en het Ministerie van VWS. Natuurlijk waren ook het Ministerie van Defensie en de kersverse crew aanwezig.