Ambulancehelikopter voor het eerst geland in Leeuwarden

Opleidings- en trainingsvluchten starten direct


De nieuwe ambulancehelikopter van RAV Fryslân/ANWB Medical Air Assistance is in de avond van donderdag 27 oktober rond kwart voor 8 voor het eerst geland op vliegbasis Leeuwarden. In de loop van de middag vertrok hij vanuit Duitsland om meteen een eerste trainingsvlucht boven Noord-Nederland te maken. Het gaat om een Airbus H 145. Met de nieuwe helikopter neemt RAV Fryslân vanaf woensdag 16 november 2016, 07.00 uur het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden over van de Kustwacht. De Kustwacht nam het patiëntenvervoer in augustus 2015 over van Defensie, totdat RAV Fryslân deze taak zou overnemen. Dat is nu bijna zo ver.

Naar verwachting komt volgende week een tweede Airbus H 145 naar Leeuwarden. Deze wordt als back up gebruikt, waardoor de ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden via de lucht altijd gewaarborgd is. De eerste helikopter heeft vliegbasis Leeuwarden als thuishaven, de tweede (reserve)helikopter zal in eerste instantie ook  op de vliegbasis gestationeerd zijn.

ambulancehelikopter in Leeuwarden 1.jpg

Met beide helikopters worden de komende weken vanaf vliegbasis Leeuwarden de nodige opleidings- en trainingsvluchten gemaakt. De piloten van ANWB Medical Air Assistance kunnen hierdoor het gebied optimaal verkennen. Tegelijkertijd zijn de verpleegkundigen en de navigators van RAV Fryslân in staat om hun training verder voort te zetten. De ambulancehelikopters doen tijdens   de trainingsvluchten zowel de Waddeneilanden als de ziekenhuizen in Noord-Nederland die over een helidek beschikken aan.

De voorbereidingen bij RAV Fryslân/ANWB Medical Air Assistance lopen sinds het gunnen van  de aanbesteding volledig volgens planning. Bij die aanbesteding is overigens zorgvuldig gekeken naar het geluidsniveau van de te selecteren helikopter. Dit om zoveel mogelijk rekening te houden met eilandbewoners en omwonenden van de vliegbasis en de ziekenhuizen. Het type H 145 is één  van de geluidarmste helikopters in zijn soort.

De nieuwe ambulancehelikopter -met serienummer 20063- is in Duitsland aangeschaft en heeft inmiddels de Nederlandse registratie PH-OOP gekregen. Het is de eerste H145 op een Nederlandse registratie. Het call sign is nog niet definitief vastgesteld.

Vanaf medio november wordt allereerst gestart met dagvliegen. Vanaf februari 2017 neemt RAV Fryslân ook de nachtvluchten voor haar rekening. Naar verwachting gaat het jaarlijks om zo’n 300 vluchten.

RAV Fryslan ANWB MAA ambulancehelikopter - Bron ANWB MAA - 27 oktober 2016 - jw.jpg