'112 alarmcentrale, 
  ​van wie wilt u hulp?'


Bent u getuige van een ongeval of acuut onwel worden, en vermoedt u dat er gevaar dreigt voor het leven van het slachtoffer? Bel dan meteen 112. Daarmee alarmeert u de hulpdiensten en kunt u erop rekenen dat u zo snel mogelijk de gewenste hulp krijgt. Terwijl u de centralist nog aan de lijn heeft, wordt er door een collega centralist een ambulance gealarmeerd en op pad gestuurd. Het alarmnummer 112 kunt u vanuit elke plek in Nederland bellen. De centralist meldt zich aan de telefoon met: '112 alarmcentrale, van wie wilt u hulp (ambulance, brandweer of politie) en waar bent u momenteel?' 

Vast of mobiel bellen
​Als u met een vast telefoontoestel belt, krijgt u direct contact met de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten. Belt u met een mobiele telefoon? Dan krijgt u eerst de landelijke meldkamer in Driebergen. U wordt daarna direct doorgeschakeld met de specifieke centrale die voor u hulp gaat regelen. Pas dan hoeft u het volledige verhaal te vertellen.

De centralist wil weten:
- Waar het is gebeurd
- Wat er is gebeurd
- Hoeveel slachtoffers er zijn
- Of de slachtoffers aanspreekbaar of buiten bewustzijn zijn

Al tijdens de 112-melding -en de inschatting van de centralist- wordt vanuit de Meldkamer Noord-Nederland direct een ambulance gealarmeerd. De ambulancechauffeur en verpleegkundige krijgen de laatste gegevens over de situatie als ze al in de auto zitten en onderweg zijn. Zo verliezen ze geen tijd. De centralist neemt ook contact op met het ziekenhuis om daar ook de melding door te geven.